Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο από την Αγία Μαρίνα και τον Πλατανιά Χανίων το βλέμμα μας διακόπτεται από ένα μικρό νησί στη μέση περίπου του κόλπου, το νησί των Αγίων Θεοδώρων που οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτό ως «τα Θοδωρού».

Στο βάθος της ιστορίας κατά τη Μινωική Περίοδο τα Θοδωρού ήταν ιερό άσυλο ενώ την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας οι Ενετοί αποφάσισαν να χτίσουν επάνω στο νησάκι δύο φρούρια για να εμποδίσουν πειρατές και Τούρκους να εισβάλουν στα Χανιά από τον Πλατανιά. Το μεγαλύτερο από τα φρούρια έχει το όνομα «Τουρλουρού» ενώ το μικρότερο «San Theodoro». Ιστορικές μάχες με τους Τούρκους δόθηκαν γύρω από τα Θοδωρού όμως σήμερα τα φρούρια δεν είναι παρά 2 ερείπια.

Μοναδικός κάτοικος των Θοδωρού είναι ο κρητικός αίγαγρος, το γνωστό Κρι-Κρι που τείνει προς εξαφάνιση και μεταφέρθηκε σε μία προσπάθεια αναπαραγωγής μακριά από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις κατοικημένες περιοχές. Για το λόγο αυτό τα Θοδωρού έχουν ανακηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή και απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα στο έδαφος του. Σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν γύρω στους 80 αίγαγρους στο έδαφος των Θοδωρού ενώ από το 2009 επιτρέπεται η ολιγόωρη επίσκεψη ανθρώπων στο νησί για τουριστικούς σκοπούς.